9,1 / 10
9,1 / 10

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas (isolatieglas ofwel dubbele beglazing) bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht met elkaar verbonden zijn. De lucht tussen de twee glasplaten is grotendeels verantwoordelijk voor de isolatie. Lucht heeft namelijk een hoge warmteweerstand.

Enkel glas bestaat slechts uit één glasplaat en beschikt daarom niet over een isolerende ruimte. Enkel glas geleidt de warmte zonder enige isolatie naar buiten.

Isolatie van dubbel glas

De isolatie in dubbel glas kan per type dubbel glas verschillen. De isolatie van dubbel glas is afhankelijk van de spouwbreedte, spouwvulling en coating.

De spouwbreedte

De spouwbreedte is de tussenruimte tussen de twee glasplaten.

De spouwvulling

De tussenruimte tussen de twee glasplaten bestaat uit lucht. De reden hiervoor is dat lucht een hoge isolatiewaarde heeft. Vanaf HR+ (hoog-rendement) glas wordt de spouw gevuld met een speciaal isolerend gas, zoals Argon of Krypton. Deze gassen isoleren beter dan lucht.

De coating

Bij HR-glas wordt het glas voorzien met een coating (een metaallaag). De coating zorgt er voor dat de warmte van binnen terug wordt gereflecteert, maar de zon van buiten wel toelaat.

Soorten dubbel glas

De mate waarin dubbel glas isoleert hangt af van de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, des te beter de isolatie van het glas. Hieronder de soorten dubbel glas:

Des te meer isolatie, des te hoger dubbel glas prijzen zullen zijn. Veel mensen kiezen daarom bewust voor HR++ glas. De isolatiewaarde van HR++ glas is nagenoeg gelijk als die van HR+++ glas, maar beschikbaar tegen veel lagere prijzen.

Toepassingsmogelijkheden

Dubbel glas kan worden toegepast voor:

Toepassingsuitzondering: Monumentale panden

Eigenaren van monumentale panden mogen van de gemeente vaak geen dubbel glas plaatsen. Aanbevolen is om gebruik te maken van speciaal isolerend enkel glas.

Vraag naar de mogelijkheden

Wilt u dubbel glas of speciaal isolerend enkel glas laten plaatsen? Vraag vrijblijvend een offerte aan van glaszetters in uw regio en bepaar tot 40 procent op uw kosten!