9,1 / 10
9,1 / 10

Dubbel glas zelf plaatsen

Als u zelf een klusser of vakman bent en u liever zelf uw dubbel glas wilt plaatsen, kan dat!

Bij de doe-het-zelver is echter de kwaliteit van plaatsen vaak minder goed dan als een glaszetter dit doet. Ook is de kans op dubbel glas lek groot.

Voor uw eigen veiligheid doet u er goed aan om de veiligheidsvoorschiften te kennen. Bij het zelf plaatsen van dubbel glas is het belangrijk om te weten dat u aan een aantal normeringen en voorwaarden moet voldoen als u in aanmerking wilt komen voor garantie.

Vanwege het kwaliteit van plaatsen kunt u overwegen om dubbel glas te laten plaatsen door een erkende glaszetter uit uw regio via de offerte vergelijker. Als u zelf dubbel glas wilt plaatsen, vindt u hieronder de benodigdheden en korte instructies.

Benodigdheden

• Dubbel glas
• Stanleymes
• Hamer
• PH band
• Nijptang
• Sop (kit nat te maken)
• 2 plamuurmessen (na de sop, om het overtollig kit te verwijderen)

1. Meten

Meet het glas van links naar rechts van glaslat naar glaslat, dit wordt ook wel genoemd de dagmaat. Of u meet het glas van sponning naar sponning, dit wordt ook wel genoemd de strakke maat. Als u de dagmaat neemt van het desbetreffende glas, dan dient u er een aantal centimeters bij het glas op te tellen, afhankelijk van de diepte van de sponning.

Als u de dagmaat heeft genomen, dan telt u er een aantal millimeters bij het raam bij op. Als u de strakke maat heeft gemeten, dan dient u ongeveer 7 millimeter in mindering te brengen. Het meten doet u om beknelling van het glas te voorkomen.

2. Dubbel glas Lossnijden

Dek de vloer eerst af met een dekzeil. Vervolgens snijdt u met een stanleymes de oude kit los. De kit zit tussen het glas en het kozijn verwerkt.  Daarna haalt u de glaslatten los met behulp van een lattenmes en een hamer. Let op: het raam staat los. Met behulp van twee glaszuigers haalt u de ruit uit de sponning en zet u deze op een veilige plek neer.  De ruit kunt u bijvoorbeeld plaatsen op twee klossen hout.

3. Schoonmaken

Maak de latten schoon. Dit doe je door de spijkers en de oude kit te verwijderen. Daarna maakt u de sponning schoon. Dit doet u met een nijptang en een stanleymes. Plak de PH band op de latten en sponning. Mocht u dit hebben gedaan, maak dan de vloer schoon en ruim de rotzooi op. Hiermee voorkomt u dat u struikelt, uzelf bezeerd en op de ruit valt.

4. Dubbel glas plaatsen

U legt in de liggende sponning twee kunststof blokjes waar de ruit op komt te staan. Hiermee voorkomt u dat de ruit lek gaat en dat het vocht er onderdoor gaat. U stelt de ruit goed af, zodat het goed in de sponning staat. Daarna zet u de glaslatten terug met behulp van spijkers (dit gaat beter met een tacker), daarna kit u de ruit af met een goedgekeurde kit (geen siliconen kit) die overschilderbaar is.

Heeft u de glaslatten ingekit, dan kunt u met behulp van een sopspuit de kit natmaken en met behulp van een plamuurmes de overtollige kit verwijderen. U heeft het glas gezet. U dient het raam nu 24 uur met rust te laten, zodat de kit kan verharden.

Dubbel glas laten plaatsen door een erkende glaszetter?

Als u dubbel glas liever door een ervaren glaszetter laat zetten. Laat u dan helpen door een van de glaszetters van dubbelglaskennis.nl. Vraag een offerte aan en een glaszetter uit uw regio plaatst dan voor u het dubbel glas. Vraag nu vrijblijvend meerdere offertes aan >>